var speed=20,divTop=0,divLeft=0,angle=0,ypos=0,xpos=0,amount=13; if (document.layers){ for (i = 0; i < amount; i++) {document.write('
 
 

home

 


 

 

 


Graffiti
is het op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf of verfstift (ook wel paintmarker genoemd) aanbrengen van mededelingen of plaatjes. Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Graffiti bestaat echter ook als kunstvorm. Het woord "graffiti" betekent "krasjes" en is de meervoudsvorm van graffito, het verkleinwoord van graffio (kras, krab). Het komt van het Latijnse werkwoord graffiare (krassen, krabben) dat weer komt van het Griekse werkwoord grapho (inkrassen, schrijven, graveren).

Uitspraak
Graffiti is van oorsprong een Italiaans woord dat als 'graf-fi-ti' wordt uitgesproken. Hoewel het verschijnsel uit Amerika is overgewaaid, waar het woord eveneens met de klemtoon op de tweede lettergreep wordt uitgesproken, wordt het in Nederland soms uitgesproken als 'gref-fi-ti', hetgeen dan bijna klinkt als gravity (zwaartekracht). In Vlaanderen wordt het vaker uitgesproken als 'gra-fi-ti'.

 
 

 

algemeen

historie

graffiti als kunstvorm

vandalisme

graffiti soorten