home

   
Vandalisme


Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme. Een groot aantal mensen ergert zich aan de, in hun ogen, verminkingen van de openbare ruimte. Graffitispuiters beschadigen ook eigendommen van privépersonen en jagen deze daarmee op kosten om de graffiti te verwijderen. Graffiti wordt ook vaak aangebracht op bouwwerken die niet van privépersonen zijn, maar van de overheid of van grote organisaties. Vaak zijn ook verrijdbare zaken het doelwit, zoals treinen en portacabins, en ook op straatmeubilair zoals verdeelkasten van het elektriciteitsbedrijf of van het telefoon- of kabelbedrijf. Ongewenste graffiti wordt beschouwd als beschadiging van gebouwen. Daarom maakt de politie hiervan een procesverbaal en wordt de dader gestraft. Deze moet meestal de kosten van het verwijderen betalen.
Ongewenste graffiti kan op meerdere manieren worden verwijderd, afhankelijk van de soort verf die voor de graffiti is gebruikt:
• Door gebruik te maken van chemische oplosmiddelen om de verf op te lossen, bijvoorbeeld terpentine.
• Door biologisch afbreekbare middelen te gebruiken. Gemeenten bevelen aan: "Graffiti Go". Dit werkt op ondergronden als hout, alle metalen, steen, baksteen, marmer, beton, de meeste plastics en kunststoffen. Het is onschadelijk, niet-giftig, volkomen veilig en makkelijk afspoelbaar. Een ander middel is "HG Graffiti Remover", een soort gel met ionogene oppervlakteactieve stoffen in een mengsel van glycolderivaten. Hoewel het biologisch afbreekbaar zegt te zijn kan het allergische reacties veroorzaken en moet contact met de huid en ogen worden vermeden.
• Spuiten met perslucht waar bakpoeder aan wordt toegevoegd. Bakpoeder is zacht en bros en zal daardoor objecten niet beschadigen of opruwen. Zo kunnen ondergronden zoals glas, natuursteen, geglazuurde tegels en RVS schoon gestraald worden. Door de energieoverdracht van het bakpoederkorreltje wordt de graffiti van de ondergrond geschrobd. Een kleine hoeveelheid water wordt gebruikt om stofoverlast tot een minimum te beperken.
 

algemeen

historie

graffiti als kunstvorm

vandalisme

graffiti soorten