Goud                                  

 
 
       Menu  Wat is Goud    
 
    Wat is goud

  Goudmijnen

Gouden sieraden

 Goudliefhebber

 

Goud is het scheikundige element: Au. Dat staat voor Aurum. En het heeft atoomnummer 79. Goud heeft de kleur geel metalliek. Het wordt de koning van de metalen genoemd.

Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In Egyptische hiŽrogliefen  van de 26e eeuw v. Chr. wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer een halverwege de 20ste eeuw na Chr. werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten.

In de oudheid was goud niet alleen bekend als waardevol, maar ging er ook magie van uit en stond het symbool voor zuiverheid. Alchemisten (natuurfilosofen) zijn lange tijd op zoek geweest naar de steen der wijzen, om andere materialen te transformeren in goud. Zij zijn daar echter nooit in geslaagd. 

Van alle bekende metalen die bij kamertemperatuur vast zijn, is goud, na lood, het makkelijkst te buigen en te vervormen. Een blokje goud van 1 gram kan worden geplet en gewalst tot een plaat met een oppervlakte van 1 vierkante meter.

Het woord Goud heeft in het taalgebruik zijn plaats veroverd als "waardevol" en/of "duurzaam", of wordt anders figuurlijk gebruikt, bijvoorbeeld:

Het gouden huwelijk; 50 jaar getrouwd.

Gouden medaille; eerste plaats.

Spreken is zilver, zwijgen is goud; uitdrukking het is soms beter om niks te zeggen.                                                               

   
 

      

   

 

←   Een goudklomp

 

 

 Een gouden medaille

 als je iets wint →