Werking van een Verbrandingsmotor
Index

Geschiedenis van Auto's

Autoindustrie

Panhard & Levassor

Remmen

Volkswagen

Ford, Engeland

Ford, VS

Daimler, Duitsland

Toekomst van auto's

Werking van Verbrandingsmotor

 

  

Een benzine motor berust op het principe van het omzetten van hitte in beweging. Een benzine motor noemt men ook wel een motor met 'inwendige verbranding', omdat de brandstof in de motor wordt verbrand net als bij een straalmotor en een raketmotor. Een benzine motor bevat zuigcilinders gekoeld door de koelvloeistof . Hierin wordt een mengsel van benzine en lucht tot ontsteking gebracht door de bougie. Door de hitte die hierbij ontstaat zet de lucht uit en drukt de zuiger omlaag. De zuiger drijft via de krukas  de wielen aan.

Fase 1: (inlaat) De zuiger begint bovenaan. De inlaatklep opent en de zuiger beweegt naar beneden, waardoor een mengsel van benzine (heel weinig) en lucht de zuigcilinder vult.

Fase 2: (compressie) De inlaatklep  sluit en de zuiger  beweegt weer omhoog. Hierdoor wordt het mengsel samengedrukt voor een betere explosie.

 
 

Fase 3: (ontsteking) Wanneer de zuiger bovenaan is ontsteekt de bougie het mengsel. Door de kracht van de explosie die volgt wordt de zuiger helemaal naar beneden gedrukt.

Fase 4: (uitlaat) Wanneer de zuiger helemaal beneden is opent de uitlaatklep en drukt de cilinder het afval naar buiten (onder andere rook)

De bovenstaande motor is een vierslag- of viertaktmotor. Hierbij maakt de motor vier bewegingen van de zuiger omhoog of omlaag (de vier fases). Lichtere voertuigen zoals een motorfiets hebben een tweetaktmotor. Een tweetaktmotor heeft geen kleppen maar drie openingen in de zijkant van de cilinder die door de beweging van de zuiger worden geopend en gesloten. Een tweetaktmotor is dan wel eenvoudiger, maar ook minder krachtig.

Een dieselmotor werkt hetzelfde als een benzinemotor, maar gebruikt een zwaardere brandstof. De inlaatklep laat ook alleen maar lucht toe. De brandstof wordt aan het einde van de compressie (fase 2) in de cilinder gespoten. De cilinder bevat geen bougie, want de hoge compressie maakt de lucht in de cilinder zo heet, dat de brandstof spontaan tot ontsteking komt.

Welkom op mijn site